Suchost v ústech spojená s poruchou polykání
DOPORUČENÍ PŘI SUCHOSTI V ÚSTECH SPOJENOU S PORUCHOU POLYKÁNÍ
- Žvýkejte žvýkačky bez cukru. Zvyšují vylučování slin a pomáhají udržovat dobrou hygienu v dutině ústní
- Žvýkání jídla má podobný účinek jako žvýkačka
- Cucejte tvrdé kyselé bonbony nebo kostky ledu. Doporučení však není vhodné při zvýšené citlivosti sliznice v dutině ústní.
- Dutinu ústní zvlhčujte častým popíjením malého množství vody
- Mléko a mléčné nápoje mohou být vhodnější náhražkou slin než voda
- Jezte pokrmy s masovými šťávami, omáčkami, dresinky, abyste usnadnili polykání. Měkké jídlo - kaše, pudinky, tvaroh, jogurty, kompoty, zmrzlina, banány apod. se lépe polykají, ale nezvyšují tvorbu slin
- Jídlo zapíjejte tekutinami
- Nejezte ani suchá, ani příliš kořeněná jídla, která vysušují sliznici
- Kyselá jídla zvyšují tvorbu slin, ale nejsou vhodná u nemocných s bolestmi v dutině ústní
- Udržujte vlhké rty vláčné pomocí masti, vazelíny, balzámu na rty
- Udržujte správnou hygienu dutiny ústní, čistěte si pravidelně zuby měkkým zubním kartáčkem, vyplachujte vhodnou ústní vodou. Nejsou vhodné ústní vody s alkoholem a glycerinem, protože vysušují sliznice
- Lékař Vám může předepsat speciální náhražky slin nebo tablety zvyšující tvorbu slin
- Žádejte v lékárně prášková zahušťovadla, určená k přidání do stravy. Tyto přípravky po přidání do hotového pokrmu nebo nápoje usnadní polykání
- Zařazujte do jídelního lístku pokrmy s vyšším obsahem energie, abyste zabránili hubnutí. Vhodnými potravinami jsou např. mléko, ovocné mléčné nápoje a koktejly, čokoládové nápoje, acidofilní mléko, mraž. mléčné výrobky, tvarohové dezerty, jogurty, tvaroh, termix, smetanové sýry, džemy, ovocné přesnídávky, džusy apod.
Využijte také přípravků klinické výživy určených k popíjení, které můžete zakoupit v každé lékárně. Jejich konzumace pomáhá obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v jejich optimálním poměru. Při dlouhodobém používání je vhodné kombinovat různé varianty a příchutě. Přípravky s neutrální příchutí lze přidávat i do polévek a omáček.
Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů