Potlačená imunita
DOPORUČENÍ PRO NEMOCNÉ S POTLAČENOU IMUNITOU
Měli byste vědět, že v době mezi podáváním jednotlivých dávek chemoterapie jste nejcitlivější na infekce. Léčba svým působením na kostní dřeň může dočasně, v období 1 - 3 týdnů po chemoterapii, utlumit krvetvorbu. Pokles počtu bílých krvinek (leukocytů) vede ke snížení odolnosti organismu vůči bakteriím, plísním, virům a parazitům. Nemocní mohou být ohroženi vznikem infekce mimo jiné i v souvislosti s příjmem potravy, zvláště při nedodržování základních hygienických pravidel. Zvlášť výrazně se tento problém objevuje u nemocných léčených pro zhoubné krevní onemocnění, u kterých chemoterapie, popřípadě radioterapie před transplantací kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk, způsobuje značný pokles bílých krvinek. Proto doporučujeme po dobu léčby stravu s nízkým obsahem mikroorganismů a dodržování některých pravidel pro používání potravin.
- Dbejte na správné skladování potravin. Např.teplá jídla po zhotovení nenechávejte na plotně,ale rozdělte je na porce a uchovejte v chladničce. Nikdy neuchovávejte potraviny v neprodyšných igelitových či mikrotenových sáčcích - toto prostředí podporuje nárůst plísní.
- Nekonzumujte potraviny s prošlou záruční lhůtou
- Vyhýbejte se potravinám s obsahem plísní (například sýry s plísní)
- Pokrmy s vejci jezte pouze dobře tepelně upravené
- Ovoce a zeleninu před jídlem dobře umyjte, nejlépe oloupejte
- umývejte si důkladně ruce vždy po použití WC, po příchodu z veřejných prostor (tramvaj, vlak, kino apod.) a po jakékoli manipulaci s penězi (mincemi i bankovkami)
RIZIKOVÝMI POTRAVINAMI JSOU:
- Syrové mléko (přímo od krávy, kozy nebo ovce, z farmy nepasterizované apod.)
- Dlouho otevřené mléko skladované v chladničce
- Mléčné výrobky s živými kulturami
- Plísňové sýry
- Domácí uzené maso a uzené ryby
- Syrové a polosyrové maso
- Jídla z velkoprodukce - hotová sekaná, tlačenky, jelikož mohou rychle podléhat zkáze a je zde vysoká možnost druhotné kontaminace, jejímž zdrojem je skladování či manipulace ve společných prostorách se syrovým masem
- Uzeniny s plísní na obalu - maďarské salámy
- Uzeniny vyráběné sušením syrového masa - poličan, herkules, lovecký salám, čabajka apod.
- Krájené salámy - kvůli riziku špatné hygieny kráječů, manipulace prodavače (nečistota rukou) apod.
- Uzené ryby, např. makrela. Marinované - např. zavináče, pečenáče. Syrové - suši, některé plody moře, ústřice
- Syrová vejce - vejce vařená "naměkko", míchaná a nedostatečně tepelně upravená vejce
- Špatně skladované pečivo v igelitových sáčcích - může obsahovat plísně
- Zelenina konzervovaná kvašením - zelí, nakládaná zelenina
- Syrová zelenina, kterou nelze dobře umýt a oloupat - jahody, švestky, třešně apod. U jablka odstraňujeme oblast stopky a jádřinec
- Sušené ovoce, ořechy, mandle, burské oříšky pro nebezpečí plísní
- Voda ze studny nebo přírodních vodních zdrojů. Točené pivo, víno
- Koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu
- V restauraci si vybírejte jídlo, o kterém víte, že musí být dobře tepelně upraveno a kde nehrozí nebezpečí, že jde o pokrm ohřátý např. z předchozího dne
- Saláty a dresinky
Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů