Nechutenství
DOPORUČENÍ PŘI NECHUTENSTVÍ
- Jezte pomalu a v klidu
- Jezte malé porce jídla častěji, velké porce chuť spíše potlačují
- Jezte kdykoli během dne i pozdě večer, není třeba dodržovat přesný časový harmonogram
- Ke konzumaci jídla bohatého na bílkoviny a energii využijte dobu, kdy se cítíte lépe
- Mějte po ruce vždy kousek oblíbeného jídla
- Vyvarujte se nízkoenergetických pokrmů a nápojů označených light, 0% tuku
- Při nechutenství vůči masu používejte náhradní zdroje kvalitní bílkoviny - mléko, tvaroh, sýr, jogurty, vejce, luštěniny, tofu, sojové mléko apod.
- Přidávejte k hlavním jídlům kousek ovoce, je dobře stravitelné a může zvýšit chuť na následující pokrm
- Často jsou lépe než jídla teplá snášena jídla studená, sladkosti, studené saláty apod.
- Sklenička alkoholu (piva, vína i destilátu) může zvýšit chuť, avšak pozor na kombinaci alkoholu s léky. Tuto možnost vždy konzultujte s lékařem.
- Jezte nejprve hlavní chod a nepijte v průběhu jídla. Vede to k pocitu plnosti bez odpovídajícího přívodu energie
- Vytvořte si při jídle příjemnou atmosféru. Lákavým vzhledem pokrmu, úpravou prostředí, poslechem oblíbené hudby
- Zkuste měnit prostředí, místo, kde jíte, čas i další okolnosti
- Udržení běžné denní činnosti, duševní i fyzické, přispívá také ke zlepšení chuti k jídlu
- Krátká procházka venku a před jídlem od kuchyňského pachu a dobře vyvětraná místnost příznivě ovlivní Vaši chuť
- Zpestřete si svůj jídelníček novými recepty
Pokud Vám ani zavedení dietní úpravy nepomáhá zmírnit nechutenství a udržet si váhu, jsou k dispozici další možnosti doplnění běžné stravy. Ty spočívají v podávání dietních doplňků a léků, které může předepsat lékař.
V lékárně můžete na základě doporučené lékaře či nutričního specialisty zakoupit přípravky určené k popíjení (tzv. sipping, z anglického to sipp - srkat, popíjet). Jsou to přípravky klinické výživy, nápoje různých příchutí, které svým vyvážených složením pomáhají obnovit dostatečný příjem živin a energie. Nejlépe chutnají chlazené, vhodné je jeich popíjení mezi jednotlivými jídly v průběhu celého dne.
Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů