Pro návštěvu do prodejního centra je nutné se objednat. Tel.: 724 486 044

Hubnutí

DOPORUČENÍ PŘI HUBNUTÍ

Pokud nepřijímáte potřebné množství živin běžnou stravou, využívá Váš organismus vlastní zásoby živin. Takový stav hubnoucího člověka postupně vyčerpává a způsobuje celkovou slabost. Především ztráta bílkovin vede k oslabení obranyschopnosti organismu proti infekcím, oslabení funkcí  svalové tkáně a k dalším komplikacím.

  • Snažte se zvýšit energetický obsah stravy. Toho dosáhnete přidáním malého množství tuku do hotových pokrmů nebo zařazením potravin s vyšším obsahem tuku do jídelního lístku.

    Máslo a rostlinné tuky (margaríny) přidejte do hotových polévek, omáček, kaší, dušené zeleniny                                                                Kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) přidejte do hotových zeleninových salátů                                                              Smetana - sladká kávová smetana je vhodná k přípravě nebo přidání do nápojů (káva, čaj apod), pudinků. Neslazená smetana se hodí      k přípravě kaší. Smetanu lze koupit tekutou, sušenou nebo kondenzovanou. Využijte větší koncentrace živin a energie v sušené                variantě smetany a přidávejte ji do pokrmů                                                                                                                                                    Kysaná smetana - lze ji použít k výrobě dresinků na zel. saláty, do těst, polévek, k ozdobení moučníků apod.                                            Šlehačka - oslazená je vhodná k dozdobení pudinků, ovoc. pohárů, neslazená pak k přidání do omáček, polévek, kaší apod.                      Náhražky smetany - pro nemocné, kteří nesnášejí mléko a mléčné výrobky je k dostání i sušená smetana vyrobená z rostlinných              surovin (sóji)                                                                                                                                                                                                  Sýry - strouhaný tvrdý sýr jako přídavek do pokrmů, Z tavených sýrů vybíráme ty, které mají vyšší obsah tuku, zejména smetanové            Mléko a mléčné výrobky - používáme výrobky s vyšším obsahem tuku.                                                                                                      Vejce - přidejte do hotových polévek strouhané, vařené natvrdo. Vylepšete omáčky a kaše přidáním rozšlehaného vejce před                    dokončením vaření. Nepoužívejte syrová vejce do krémů, nápojů a pokrmů, pokud je dále tepelně neupravujete - vystavujete se                nebezpečí onemocnění salmonelózou                                                                                                                                                            Med, džem, cukr, glukopur (hroznový cukr) - zvýšíte energetickou hodnotu stravy                                                                                      Sušené ovoce je dobrým zdrojem nejen energie, ale i minerálních látek                                                                                                        Potravinové doplňky - v lékárně můžete zakoupit jednosložkový přípravek v prášku (tzv. dietetikum), který je možné přidávat po              lžičkách do hotového pokrmu pro zvýšení energetické hodnoty

  • Snažte se zvýšit obsah bílkovin ve stravě. Zvýšení bílkovin ve stravě dosáhnete především konzumací pestré stravy, která obsahuje bílkoviny rostlinného i živočišného původu. Výhodné je i doplnit příjem bílkovin vhodným práškovým preparátem, který zakoupíte v lékárně.

    Mléko, mléčné výrobky a vejce                                                                                                                                                                    Maso, ryby, drůbež                                                                                                                                                                                        Ořechy, semena, obilné klíčky                                                                                                                                                                    Luštěniny                                                                                                                                                                                                      Potravinové doplňky - v lékárně lze zakoupit jednosložkový přípravek v prášku, jde o čistou bílkovinu neutrální chuti, kterou můžete        po lžičkách přidávat do hotových pokrmů

  • Snažte se mít neustále v zásobě některé potraviny, které použijete, kdykoli se dostaví chuť k jídlu - malé přesnídávky                Mléko, ovocné mléčné nápoje, čokoládové nápoje, acidofilní mléko                                                                                                    Mražené mléčné výrobky, tvarohové dezerty, jogurty, tvaroh, termix apod.                                                                                          Sýry smetanové, tvarohové, tavené nebo tvrdý sýr                                                                                                                                Vejce vařená natvrdo                                                                                                                                                                                Ovoce, kompoty, džemy, ovocné přesnídávky                                                                                                                                        Ovocné šťávy, džusy                                                                                                                                                                                Slané pečivo - chléb, housky. krekry, celozrnné pečivo                                                                                                                        Sladké pečivo - loupák, vánočku, koláče, sušenky                                                                                                                                

   

    Využijte také přípravků klinické výživy určených k popíjení, které můžete v  mnoha variantách zakoupit v každé lékárně. Jsou bohatým      zdrojem energie v malém objemu.    


 Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů