Hubnutí
DOPORUČENÍ PŘI HUBNUTÍ
Pokud nepřijímáte potřebné množství živin běžnou stravou, využívá Váš organismus vlastní zásoby živin. Takový stav hubnoucího člověka postupně vyčerpává a způsobuje celkovou slabost. Především ztráta bílkovin vede k oslabení obranyschopnosti organismu proti infekcím, oslabení funkcí svalové tkáně a k dalším komplikacím.
- Snažte se zvýšit energetický obsah stravy. Toho dosáhnete přidáním malého množství tuku do hotových pokrmů nebo zařazením potravin s vyšším obsahem tuku do jídelního lístku.
Máslo a rostlinné tuky (margaríny) přidejte do hotových polévek, omáček, kaší, dušené zeleniny Kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) přidejte do hotových zeleninových salátů Smetana - sladká kávová smetana je vhodná k přípravě nebo přidání do nápojů (káva, čaj apod), pudinků. Neslazená smetana se hodí k přípravě kaší. Smetanu lze koupit tekutou, sušenou nebo kondenzovanou. Využijte větší koncentrace živin a energie v sušené variantě smetany a přidávejte ji do pokrmů Kysaná smetana - lze ji použít k výrobě dresinků na zel. saláty, do těst, polévek, k ozdobení moučníků apod. Šlehačka - oslazená je vhodná k dozdobení pudinků, ovoc. pohárů, neslazená pak k přidání do omáček, polévek, kaší apod. Náhražky smetany - pro nemocné, kteří nesnášejí mléko a mléčné výrobky je k dostání i sušená smetana vyrobená z rostlinných surovin (sóji) Sýry - strouhaný tvrdý sýr jako přídavek do pokrmů, Z tavených sýrů vybíráme ty, které mají vyšší obsah tuku, zejména smetanové Mléko a mléčné výrobky - používáme výrobky s vyšším obsahem tuku. Vejce - přidejte do hotových polévek strouhané, vařené natvrdo. Vylepšete omáčky a kaše přidáním rozšlehaného vejce před dokončením vaření. Nepoužívejte syrová vejce do krémů, nápojů a pokrmů, pokud je dále tepelně neupravujete - vystavujete se nebezpečí onemocnění salmonelózou Med, džem, cukr, glukopur (hroznový cukr) - zvýšíte energetickou hodnotu stravy Sušené ovoce je dobrým zdrojem nejen energie, ale i minerálních látek Potravinové doplňky - v lékárně můžete zakoupit jednosložkový přípravek v prášku (tzv. dietetikum), který je možné přidávat po lžičkách do hotového pokrmu pro zvýšení energetické hodnoty
- Snažte se zvýšit obsah bílkovin ve stravě. Zvýšení bílkovin ve stravě dosáhnete především konzumací pestré stravy, která obsahuje bílkoviny rostlinného i živočišného původu. Výhodné je i doplnit příjem bílkovin vhodným práškovým preparátem, který zakoupíte v lékárně.
Mléko, mléčné výrobky a vejce Maso, ryby, drůbež Ořechy, semena, obilné klíčky Luštěniny Potravinové doplňky - v lékárně lze zakoupit jednosložkový přípravek v prášku, jde o čistou bílkovinu neutrální chuti, kterou můžete po lžičkách přidávat do hotových pokrmů
- Snažte se mít neustále v zásobě některé potraviny, které použijete, kdykoli se dostaví chuť k jídlu - malé přesnídávky Mléko, ovocné mléčné nápoje, čokoládové nápoje, acidofilní mléko Mražené mléčné výrobky, tvarohové dezerty, jogurty, tvaroh, termix apod. Sýry smetanové, tvarohové, tavené nebo tvrdý sýr Vejce vařená natvrdo Ovoce, kompoty, džemy, ovocné přesnídávky Ovocné šťávy, džusy Slané pečivo - chléb, housky. krekry, celozrnné pečivo Sladké pečivo - loupák, vánočku, koláče, sušenky
Využijte také přípravků klinické výživy určených k popíjení, které můžete v mnoha variantách zakoupit v každé lékárně. Jsou bohatým zdrojem energie v malém objemu.
Zdroj: Výživa při nádorovém onemocnění, Praktická příručka pro pacienty, Kolektiv autorů